ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Biluthyrning utomlands - Att hyra bil utomlands och bra utländska biluthyrningsfirmorna
Biluthyrning - Aktuell information gällande BiluthyrningBiluthyrning utomlands

Många hyr eller planerar att hyra bil när de åker utomlands för att kunna se mer av landet och göra semestern både effektivare och roligare. Att använda biluthyrning på semestern är ofta mycket klokt och bra men det gäller att kolla upp ett par saker så att ni inte blir stående utan bil eftersom ni hade för lite kunskap.

Åldersgräns för hyrbilar

Åldersgränsen för att hyra bil variera mellan olika länder och biluthyrare. I Sverige gäller gränsen 18 år men i de flesta länderna krävs det att du är 21 år för att få hyra bil och att du haft ditt körkort i mer än ett eller två år.

Det är t.o.m. några biluthyrare i USA som kräver 25 års ålder på alla förare för att du ska få hyra bilen. Fler biluthyrare tar extra betalt om någon förare är under 25 år samt att självrisken höjs för bilen.Körkort för att hyra bil

I länder utan för EU är det inte säkert att ditt svensk körkort gäller utan det kan krävas ett internationellt körkort. Det kan t.o.m. vara krav från biluthyraren att du kan visa upp ett internationellt körkort i samband med att du hyr bilen.

Du kan fixa internationellt körkort hos Motormännen.

Vem för köra hyrbilen?

Vissa biluthyrningsfirmor tillåter alla med en godkänt körkort som har rätt ålder att köra den hyrda bilen. Hos andra biluthyrare får endast de personer som anmälts i samband med att bilen hämtades ut köra hyrbilen.

En del biluthyrningsföretag som kräver att förarna ska anmälas i förväg tar också en avgift för varje extra förare som kan röra sig om $5 till $10 per dag.

Var ska jag hyra hyrabilen?

När du åker utomlands är det en fördel att hyra bilen hos en stor internationell hyrbilsfirma. Biluthyrning är mycket vanligt i flera länder och därför fungerar systemet med hyrbilar väldigt bra. Fördelarna med att hyra hos en större internationell biluthyrare är många:

 • Du kan enkelt boka hyrbilen via nätet från Sverige
 • Du kan enkelt se de extra försäkringar, avgifter och skatter som tillkommer.
 • De större hyrbilsfirmorna har mängder med samarbetspartner och serviceverkstäder om något skulle hända med din hyrbil.
 • Bilarna håller alltid bra skick och är av senaste årsmodellerna

Försäkringar för hyrbilen?

De försäkringar som du bör ha på hyrbilen beror på landet. I USA kan det bli mycket dyrt om du förorsakar en olycka och därför bör du definitivt ta ett par tilläggsförsäkringar om du hyr bil i USA. De försäkringar som finns om tillägg när du hyr bil i USA är:

 • Third Party Liability, TPL, som täcker skador som du förorsakar på tredje man eller tredje mans egendom. Utan denna försäkring kan du bli tvungen att betala många många miljoner.
 • Collision Damage Waiver, CDW, täcker skador på bilen som du förorsakat. Om du inte har denna försäkring kan du få betala bilens värde.
 • Collision Damage Insurance, CDI, är i grund och botten samma sak som CDW.
 • Theft Waiver täcker om hyrbilen blir stulen.
 • Loss Insurance är samma sak som Theft Waiver.
 • Personal Accident Insurance, PAI, behöver du inte teckna normalt sätt om du har en hemförsäkring eller reseförsäkring som täcker kostnader för sjukvård för dina eller dina medpassagerares skador.

Billig hyrbil utomlands

Det finns ett par knep att få lågt och billigt pris på hyrbilen utomlands.

 • Använd bara en förare av hyrbilen.
 • Välj en förare som är över 25 år.
 • Hyr en äldre bil
 • Använd en lite biluthyrningsfirma - finns risk med detta gällande bilens skick och ålder
 • Ta inga försäkringar - under förutsättning att du kan avvara minst 5 miljoner kronor vid en allvarlig olycka.

Eftersom du troligtvis kommer hyra bilen ett antal dagar utomland så är det värt att surfa runt på olika biluthyrares webbplatser för att jämföra priserna och villkoren.

Hämta och lämna hyrbilen på olika ställen

Det är inte alla biluthyrare som tillåter att du hämtar och lämnar bilen på annat ställe och inte heller att du åker utanför landets gränser med bilen. I USA finns det även restriktioner hos vissa biluthyrningsföretag att du inte får åka utan för staten med hyrbilen.

Om du vill lämna bilen på annat ställe, one-way-fee, än du hyrt den på får du räkna med en extra avgift och om du vill lämna den i en annan stat blir kostnaden högre.