ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Försäkring vid Biluthyrning - Tips på bilförsäkringar vid biluthyrningen
Biluthyrning - Aktuell information gällande BiluthyrningBilförsäkring för hyrbilen

Ofta finns det många olika typer av bilförsäkring och andra försäkringar i samband med att du hyr en bil, framför allt om du är i USA men även i andra länder. Denna kostnad tillkommer ofta på bilhyran och annonserar inte alltid så tydligt.

Många biluthyrare tjänar mycket pengar på dessa försäkringar och vissa av bilförsäkringarna är nödvändiga och andra är inte lika viktiga. I Sverige behöver du aldrig ta några tilläggsförsäkringar när du hyr bil för vanliga persontransporter men i andra länder bör du definitivt ta ytterligare bilförsäkringar. Det du kan normalt ta i Sverige är en självriskeliminering som är en typ av försäkring som endast täcker ett mindre belopp. Om du känner dig säker på att köra bil och hyr bilat på biluthyrningsfirmor ofta är detta garanterat en dålig investering.

Vad gäller för stöld hur hyrbilen?

Ifall du använder dig av biluthyrning och det sker en stöld ur bilen täcks detta oftast av hemförsäkringen under förutsättning att det stulna förvarats i ett låsbart utrymme. Villkoren för när ersättning faller ut och nivån på ersättningen varierar mellan olika försäkringsbolags hemförsäkringar så det är bäst att kontrollera vad som gäller för just din hemförsäkring. Dessutom gäller vissa hemförsäkringar endast i Sverige och andra gäller även vid stöld ur en hyrbil utomlands.
Du kan oftast teckna en separat försäkring för stölder ur hyrbilen ifall du inte har en fullgod hemförsäkring men dessa försäkringar är inte alltid prisvärda. Om du betalar bilhyran med att bank eller kreditkort kan du även ha ett visst försäkringssydd på kortet.Bilförsäkring vid Stulen hyrbil

Om din hyrbil blir stulen finns det en del i bilförsäkringen som täcker detta i Sverige men i USA t.ex. måste du ha tagit en försäkring som heter Theft Waiver eller Loss Insurance.

Trafikförsäkringen för en hyrbil

I Sverige ingår alltid en obligatorisk trafikförsäkring när du hyr bil men i USA måste du själv ta en Third Party Liability, TPL, om du inte ska riskera få betala åtskilliga miljoner kronor.

Bilförsäkring vid krock med hyrbilen

Ifall du krockar med bilen finns det i Sverige en försäkring som täcker detta men om du är i USA måste du ha tagit en så kallad Collision Damage Waiver, CDW, eller Collision Damage Insurance, CDI, för att du inte ska bli ersättningsskyldig.

Undantag i biluthyrarens bilförsäkring

Om du hyr en bil i Sverige skyddar biluthyrarens bilförsäkring mot mycket skador på bilen men det finns undantag. Oftast gäller inte bilförsäkringen för:

  • Skador från stenar på vindruta
  • Skadad bakruta eller sidofönster
  • Skador på däck och fälgar
  • Skador på bilen orsakade under berusning
  • Skador vid färd utanför allmän väg, GPS:en kan ha koll på detta.
  • Märken eller revor i bilens innertak
  • Borttappade nycklar

Det blir också undantag i bilförsäkringen om bilen framförs av en icke registrerade eller underårig förare.

Bilförsäkringar för hyrbilar i USA

Det första du ska göra när du åker till USA eller till ett annat land är att kolla upp vad dina betal-, bank- och kreditkort har för försäkringsskydd vid olyckor, stölder eller personskador. Genom att betala bilen med att betalkort kan du därför slippa att ta dyra tilläggsförsäkringar.